Gruppeleders appell på 1. mai-frokosten 2024

Rødt Bergen og sympatisører var samlet til hyggelig 1. mai-frokost, i år på Spillhuset i Veiten. Der holdt vår gruppeleder i bystyret Mailiss Solheim-Åkerblom denne talen, til gjentatt applaus fra publikum.

Søstre og kamerater - gratulerer med dagen!

Det er kjekt å se så mange samlet her til en av årets aller viktigste og beste dager.

Men det er med et mørkt og mørkeblått bakteppe vi går inn i denne dagen. I et halvt år har Høyre-byrådet styrt byen, og det tok ikke lang tid før deres sanne ansikt kom til syne. Vi har nå et byråd og et bystyreflertall som fører en politikk på bekostning av barn, unge og sårbare grupper i byen vår, til fordel for kutt i eiendomsskatten til de aller rikeste og for å sikre seg sin egen millionlønn som politikere.

Mailiss Solheim-Åkerblom holder appell på Rødt Bergens 1. mai-frokost 2024. Foto: Magne Hagesæter

Høyrebyrådet er med andre ord dårlig nytt for byens barn og unge, de er dårlig nytt for arbeidsfolk og de er dårlig nytt for for å få ned forskjellene. Og det er jo en veldig uheldig situasjon når vi står midt i en priskrise.
Kampen mot Forskjells-Bergen er den aller viktigste for oss i Rødt.

Når matkøene vokser i ett av verdens rikeste land, og når stadig flere bergensere må velge mellom mat på bordet eller varme i huset, så er det noe som er alvorlig galt. Dessverre har Bergen nå et mørkeblått byråd som til og med vil erstatte det som heter “Handlingsplan mot fattigdom med særlig vekt på barnefamiliers situasjon”, med noe de kaller “Handlingsplan for økt integrering og arbeid”. Men fattigdommen og forskjellene forsvinner ikke, bare fordi politikerne lukker øynene. Tvert i mot.

Fattigdommen og forskjellene forsvinner ikke, bare fordi politikerne lukker øynene. Tvert i mot.

Derfor trengs Rødt - og et sterkt Rødt - for å ta tilbake kontrollen på samfunnsutviklingen og sikre en ny kurs. Det blir seig jobbing fra opposisjon, men det er mulig. Det vet vi, fordi Rødt har allerede klart å få flertall for å inngå en vennskapsbyavtale med Hebron, og vi har fått vedtatt bedre rutiner for praktisering av bemanningsnormen i barnehage. Begge deler mot byrådspartienes ønsker.

Så selv om kampen mot Forskjells-Bergen av og til kan virke uoverkommelig med et Høyrebyråd, så vet vi at vi kan klare å dra politikken i riktig retning - for det har vi allerede klart. I tillegg har vi det hemmelige våpenet som heter fellesskap. For Rødt ikke bare er et parti, vi bygger en folkebevegelse mot Forskjells-Bergen.

Våre representanter sitter ikke i bystyre, fylkesting eller storting for å bevilge seg selv millionlønn, våre representanter er folkevalgte for å løfte vanlige folks stemmer, og de stemmene som ellers ikke blir hørt, inn i bystyresalen og stortingssalen. Fordi vi i Rødt forstår at vi lever i et klassesamfunn, der makt og rikdom i alt for lang tid har blitt samlet i toppen, og der folk flest sitter igjen med stadig mindre. Vi må være motmakten, og vise at nå er det på tide at flertallet i Norge ikke bare får sine liv forandret av politikken, men selv forandrer politikken. Og det er jo nettopp derfor vi bygger en folkebevegelse mot Forskjells-Bergen.

Det er mange saker og Rødt-forslag jeg kunne trukket frem i dag - vi har tross alt den beste politikken, og kanskje de mest aktive talerne på bystyrets talerstol, men jeg skal nøye meg med én. Og da må det bli kravet om makspris på strøm. Det er ingen naturlov som sier at det er markedet som skal styre sluttsummen på strømregningen vår. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over kraften, og slik kutte i regningsbunken til folk flest.Eviny, som eier BKK, er heleid av det offentlige og Bergen er største eierkommune. Da gir det ingen mening at Eviny tar ut historisk høye milliardutbytter, samtidig som BKK øker nettleien og slik legger en ekstra byrde til det økonomiske lasset mange bergensere allerede sliter med å dra.

Det koster fremdeles bare drøye 12 øre kw/t å produsere strøm i Norge. Før strømpriskrisen var gjennomsnittsprisen for kunden 33 øre kw/t. Grunnen til at vi i dag importerer europeiske strømpriser tilbake, er at kraften selges på børs. Men, det er ingen naturlov som sier at vi må gjøre det. Det er bare tre måneders oppsigelsestid. Det er også mulig å tilby egne fastprisavtaler, slik som bl.a. Lærdal har gjort.

Rødt mener at offentlig eierskap bør bety offentlig ansvar for å skåne kommunens innbyggere mot konsekvensene av priskrisen. Derfor har vi fremmet et forslag i bystyret, som blir behandlet i høst, om å ta kraften av børs og innføre en lokal makspris på strøm. Foreløpig står vi ganske alene blant partiene om dette kravet, men vi vet at det er mange bergensere som er enige med oss. Derfor trenger vi at folkebevegelsen mot Forskjells-Bergen - alle dere - blir med å lødte kravet. Vi trenger at dere skrive om det i sosiale medier og diskutere det rundt lunsjbordet på jobben. Sammen skal vi løfte kravet, og bruke det hemmelige våpenet som er fellesskapet, til å skape en kraft de andre partiene ikke kan overse.

Kanskje du vil være med å gå bak parolen makspris på strøm litt senere i dag? Igjen, gratulerer med dagen og takk for meg!